Bra och dåliga luftvärmepumpar, hur väljer man?

Svenska dagbladet skrev nyligen i en artikel att många luftvärmepumpar har problem i vinterkylan. Främst är det de billigare modellerna som har sämre kvalitet som ryker. De billigaste luftvärmepumparna är många gånger anpassade för ett varmare klimat än vi har i Sverige så att verkligen kontrollera att pumpen klarar av vårt klimat är det första man ska göra om man är på gång att köpa.. Där är således väsentligt att välja en pump efter prestanda och inte efter pris (En pump under 10 000 SEK ska man aldrig köpa till annat än till lite extra värme i sommarstugan. även om Jula anser någonting annat)..

Många gånger är det också köparen själv som installerat pumpen och där det sen visat sig vara en bristfällig installation som varit orsaken till att pumpen gått sönder. Vad gäller installation av luftvärmepump är det faktiskt olagligt att installera pumpen själv utan måste göras av akrediterad montör/kyltekniker.

En trasig värmepump medför inte bara att det innetemperaturen sjunker och det blir mindre angenämt att vara inomhus. I värsta fall medför det också frysskador på olika sätt. Och då är det inte bara pumpen som ska ersättas.

För ytterligare information om vilka luftvärmepumpar som har hög skadeanmälansstatistik kan man besöka Folksams hemsida

Har man bara sett till att välja en luftvärmepump med bra prestanda och tillräcklig kvalitet så finns det pengar att tjäna genom att värmekostnaden går ner. Det finns t.ex i Sverige cirka 600 000 luft/luftvärmepumpar. Totalt finns tre typer man kan klassa som luftvärmepumpar:

 • Luft/luftvärmepump fungerar så att värmen tas från uteluften och avges i inneluften
 • Luft/vattenvärmepump fungerar så att värmen tas från uteluften och avges som vattenburen värme, dvs. varmvatten som kan mata radiatorer för uppvärmning eller som varmvatten i kran och dusch.
 • Frånluftsvärmepumpen är tar ut värmen från den luft som ventilationen i ett hus avger och överför det till den via ventilationen inkommande luften.

 

Luftvärmepumpens funktion

Luftvärmepumpar fungerar på samma sätt som andra typer av värmepumpar dvs. som ett omvänt kylskåp och principen är att transportera värmeenergi från ett kallare medium till ett varmare. Det kan låta som en paradox men det handlar egentligen om att koncentrera värmen från den kallare sidan och på så sätt öka temperaturen på den varmare.

Termodynamiken andra lag säger att när ett medium ökar i tryck ökar också temperaturen och när trycket sjunker så minskar temperaturen kan man och det kan man utnyttja i en värmepump. Ett kylmedium i systemet värms upp av uteluften i en förångare som ibland kan vara försedd med en extra fläkt. Mediet går vidare till en kompressor som ökar trycket och då även temperaturen som sedan passerar kondensorn och avger värmen till inomhusluften. Sedan passerar mediet en expanderande ventil och trycket sjunker tillsammans med temperaturen. Nu värms mediet åter upp och processen upprepar sig. Det väsentliga här är att mediet efter ventilen har en lägre temperatur än uteluften. 

Värmepumparna har förmåga att kunna fungera och utvinna värme med en utomhustemperatur på ända ner till runt 15-20 minusgrader vilket gör att de fungerar nästan året runt. 

Viss elektrisk energi måste också tillföras kompressorn men jämfört med t.ex. uppvärmning med direktverkande el är det stor skillnad eftersom man för varje kilowattimme (kWh) elektricitet man stoppar in i värmepumpen får man ut mellan 3- 5 tre kWh i form av värme. Effektivitieten som mäts i värmefaktor (coefficient of perfomance, COP) beror dock i hög grad på utomhustemperaturen, vid 7 grader kan en värmefaktor på upp emot 5 fås medan den vid -20 är nära 1. 
Inför ett eventuellt köp är det också väsentligt att jämföra olika aggregats värmefaktor (COP) vid samma temperatur, enligt ovanstående resonemang.

Konkret består luft/luftvärmepumpen av ett yttre aggregat där förångaren (värmeväxlaren)sitter tillsammans med kompressorn. För svenska förhållanden är det också viktigt att utomhusaggregatet har funktioner för att smälta bort frost och is. Tänk också på att placera aggregatet på solsidan där temperaturen är som störst och risken för isbildning och frost är minst, och i lä och tillräckligt högt upp så inte snö kan täcka aggregatet

 

Inomhus sitter sedan den del som avger värmen (kondensor) som med en fläkt fördelar den uppvärmda luften. Det kan finnas en eller flera inomhusaggregat, t.ex. en per våning. Det är också viktigt att känna till att denna lösning kräver öppen planlösning för att fungera effektivt eftersom värmen är luftburen och många väggar eller en stängd dörr stoppar ju luftflödet att passera till intilliggande rum. I det fallet kan den värma mellan 100-150 kvm.
Vissa aggregat har även möjlighet till avfuktning. Detta gör att inomhusklimatet blir bättre, framför allt i annars fuktiga miljöer som t.ex. källare. Det är också bra för att minska allergier, bland annat för att en luftfuktighet under 50% utrotar kvalster i bostaden.

 

Tänk till slut på att en nog så bra värmepump inte förslår särskilt mycket om huset inte är tillräckligt isolerat. Tänk också på att vid ett enventuellt köp alltid begära in offerter från flera leverantörer. Ett annat tips är att efter installation föra statistik på

Fördelar luft/luftvärmpumpar

 • Lågt pris jämfört med andra värmesystem. För att jämföra pris så kan Prisjakt vara ett bra ställe.
 • Snabb installation jämfört med andra värmesystem vilket man kan läsa lite mer om på Värmepumpar.nu.
 • Hög verkningsgrad. Ungefär 20-25 % kan förbrukningen av el minska om man jämför med helt och hållet eluppvärmt hus.
 • Kan användas, ”baklänges” på sommaren som luftkonditionering och för svalka inomhus (därav namnet komfortvärmepump)
 • Lämplig i hus utan vattenburen värme. (I det fallet ska man ha en luft/vattenvärmepump)
 • Finns inte möjligheten till mark-, eller bergvärme är detta ett alternativ då luft finns till alla.

Nackdelar luft/luftvärmepumpar

 • På vintern när värmebehovet är stort fungerar pumparna inte lika effektivt, vid 15-20 minusgrater, ges ingen effekt alls.
 • Kan inte att värma upp ett helt hus, utan får ses som komplement till andra värmesystem, vedpanna, direktverkande el, etc.
 • Utomhusaggregatet kan låta en del (upp emot 40 – 50 dB)
 • Byte av filter i inomhusdelen krävs med jämna mellanrum. Kontrollera vad dessa kostar.
 • Utomhusaggregaten kan också skämma fasaden om det inte går att placera undanskymt.

 

Övrig nyttig information

Tester

 

Tillverkare av luft/luftvärmepumpar

3 kommentarer

Under Boende, Byggregler, Uncategorized

3 svar till “Bra och dåliga luftvärmepumpar, hur väljer man?

 1. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.

  I am hoping to check out the same high-grade content by you
  later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me
  to get my very own site now 😉

 2. Det finns värmepumpar som man själv kan installera med så kallade snabbkopplingar. Då behöver man inte vakuumsuga rören för de skall vara vakuumsugna från fabrik. Låter vädligt bra. MEN det fungerar inte så bra som det låter. Kommer det in lite luft i systemet så slits kompressorn fort ut. Folksam har uppmärksammat att det är mycket problem med denna typ av billiga lättinstallerade luftvärmepumpar.
  Det finns även billiga luftvärmepumpar som är tillverkade för att ge kyla i sydeuropa, så kallade sydeuropamodeller. Även de har gett försäkringsbolagen stora kostnader. Köper man ”Nordenanpassade” modeller kan man vara säker på att få en fungerande luftvärmepump.
  Stora märken som Pansonic, Toshiba och Mitsubishi Electric har ca 0.1% felprocent på sina nordenmodeller.

 3. Ping: Värme och AC i samma | bolags-gruppen.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s